Foto

Kent Müzesi

Ressamların çizimlerine estetik katan, mimari güzelliği ile fark yaratan, güneşin sarı rengi gibi şehre tepeden bakan Kent Tarihi Müzesi, Hükümet Konağı olarak 1904 yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa ve dönemin kaymakamı Ahmet Bey’lerin öncülüğünde kale olarak adlandırılan tepeye inşa edilmiştir.

Kesme taştan yapılan bina zeminle beraber 3 kattan oluşmaktadır. Safranbolu ile ilgili her türlü bilgiyi, belge, eşya, görsel malzeme, ses ve video kayıtlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

Foto

Eski Çarşı

Şehrin tarihinin en önemli parçalarından biri olan Eski Çarşı orijinal dokusunu aynen korumuştur. Safranbolu'nun tam merkezinde bulunur. Uzun yokuşlar ve dar kaldırımlar ile bezeli bu semtte, Osmanlı döneminin canlı ticaretini yansıtan hanlar, hamamlar, Yemeniciler Arastası, Demirciler Çarşısı ve Semerciler Çarşısı bulunmaktadır.

Lezzetli yöresel yemekleri tadabileceğiniz gibi Eski Çarşı'da tarihi, kültürü ve diğer yöresel ürünleri keşfetme imkanı da bulacaksınız.

Foto

Tarihi Cinci Han

Safranbolu'da han olarak en göze çarpan yapı ilçe merkezinin ortasında bulunan, Sultan İbrahim’in Anadolu Kazasker'lerinden Cinci Hoca (Kazasker Hüseyin Efendi) tarafından bırakılmış eserlerden "Cinci Han" önemli bir mimari yapıdır. 17. yy. ortalarında, kesme ve moloz taştan yapılmış olan han, iki bölümden oluşmaktadır.

Ortadaki avluya açılan iki katlı revakların gerisine odalar, güney batısına ise avludan geçilen ahır bölümü yerleştirilmiştir. Avlunun ortasında bulunan havuz genel görünümünü bugün de korumaktadır. Yeni restore edilerek hizmete açılan 2 katlı 63 odalı Cinci Hanı’nın giriş kapısı, kilit ve anahtarı; Türk demir işçiliğinin ilginç örneğidir.

Foto

Bulak Mağarası

Karabük Merkez Bulak Köyü sınırları içerisinde yer alan aynı zamanda Safranbolu İlçesi ile sınır olan Bulak (Mencilis) Mağarası'nın girişi, dik kayalar üzerinde olup mağaranın uzunluğu 6.5 kilometredir.

Mağaranın 2.5 kilometrelik kısmı haritalanmış olup 380 metrelik kısmında elektrifikasyonu ve yürüyüş parkuru yapılarak turizme açılmıştır. Halen hidrolojik olarak aktif bir mağaradır. Olağanüstü güzellikteki sarkıt ve dikit oluşumları bulunan mağara "Doğal Varlık" olarak tescil edilmiştir.

Foto

Hıdırlık Tepesi

Şehrin kuş bakışı en güzel izlenebileceği yerlerden biri olan Hıdırlık Tepesi, Türklerin Safranbolu'ya ilk geldiklerinde konuşlandıkları bölge olarak biliniyor. Burada yağmur dualarının ve hıdrellez kutlamalarının yapıldığı biliniyor.

Burada Safranbolu'nun muhteşem manzarasının keyfine varmanız mümkün. Sıra sıra dizilmiş meşhur tarihi konaklarının, Arnavut kaldırımlı sokaklarının ve çevresini saran yeşil doğasının tadını çıkarabilirsiniz.

Foto

İncekaya Su Kemeri

Mimari değer taşıyan ve ilk inşa tarihi tartışmalı olan bu eser, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yenilenerek kentte kazandırdığı eserlerden biridir. 116 metre uzunluğundaki su kemeri yerden yaklaşık 60 metre yüksekliktedir. 5 kemerli bölümü tamamen taştan ve Horasan harcı ile yapılmıştır. Toprak üzerine rastlayan bölümler 2.5 metre derenin üzerine rastlayan kemer üstü ise 1.20 metre genişliktedir.

Bir kanal içinde su geçer. Suyun akış hızının dengelenmesi için su kemeri üç kıvrımlıdır. Buradan geçen su Asmazlar Konağı'nın bahçesinde bulunan su terazisinden kentte bulunan çeşmeler dağıtılır. Dağıtılan bu suya halk arasında paşa suyu denilir.

Foto

Yörük Köyü

Safranbolu’nun küçük bir modeli olan Yörük Köyü, gerçek bir Türkmen köyü olması sebebiyle 1997 yılında kentsel sit alanı içerisine dâhil edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Köyün efsanede yer aldığı şekilde Karakeçili aşiretine bağlı oymaklar ve Taraklı aşireti mensupları ya da bütününden oluşan biçimde kurulmuş olması ihtimal dâhilindedir. 16'ıncı yüzyılda Safranbolu yöresinde yaşayan göçebe cemaatlere “Yörükan-ı Taraklı” ya da “Yörükan-ı Taraklıborlu” adı verilmektedir.

Foto

Kaymakamlar Evi

Kaymakamlar Evi 18 ve 19.yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü ve yaşama biçimi ile teknolojisini yansıtan Safranbolu Evleri arasında önemli bir örnektir. 19.yüzyıl başlarında yapıldığı sanılmaktadır.

Sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendidir. Hacı Mehmet Efendi'ye yarbay karşılığı olan 'Kaim -Makam' denilmesi nedeniyle ailesi; dolayısıyla evleri halk arasında bu isimle söylenegelir olmuştur. 1979 yılında kamulaştırılmış ve 16.12.1981 tarihinde Eğitim Merkezi olarak hizmete açılmıştır.

Foto

Horma Kanyonu

Pınarbaşı ilçesinde yer alan Horma Kanyonu, ilçe merkezine 3 km mesafede bulunmaktadır. Sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz’in görülmesi gereken yerlerinden biridir. Kanyon içerisinden Ilıca Şelalesinden dökülen, Zarı Çayı geçmektedir. Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini gözler önüne serer.

Rahatlıkla yürünebilen 3 km'lik doğaya uygun ahşap platform bulunmaktadır. Horma Kanyonu doğal akvaryum niteliğinde olup etkileyici dev taş kazanları ve bölgeye özel endemik bitki çeşitleriyle dikkat çekmektedir.